Karakterdypdykk – Xander Harris

Første Karakterdypdykk tar et velfortjent kritisk blikk på Alexander Harris fra Buffy the Vampire Slayer. Jeg er så lei av at publikum og karakterene rundt ham tilgir og lar han holde på.

maxresdefault

Da er jeg stolt over å endelig kunne presentere denne spalten. Selve spalten har jeg valgt å kalle Karakterdypdykk, en artikkelserie hvor jeg går mer inn på enkeltkarakterer. Hovedideen var å gi mer plass til de karakterene som jeg følte jeg ikke fikk analysert nok i sesonganalysene. Da sier det også selv at jeg ønsker å både ta et blikk på positive og negative karakterfremstillinger. Jeg vil ikke holde tilbake noe, og slipper løs min vrede på de rollefigurene som fortjener det. Hvorfor åpner jeg spalten med å kritisere en spesifikk karakterer, når dette er ment mer positivt? Det er fordi, som jeg også poengterer under, at jeg føler denne karakteren får holde på uten noen særlige konsekvenser. Det er visse små grep som kunne bli tatt for å problematisert det bedre. Jeg skal ikke snakke så mye om hva jeg syntes de burde gjort, men noe vil bli tatt opp. Jeg regner med du er spent på hvem jeg skal snakke om?

I første slipp av spalten har jeg valgt å skrive om manusforfatternes problematiske skildringer av Alexanders Harris (Nicholas Brendon) fra Buffy the Vampire Slayer (1997). Men hva? Han er jo bare morsom jo. Han er morsom, men dessverre er han en av de mest fordomsfulle, sexistiske menneskene i tv-serien. Han er også en veldig typisk«nice guy» (kompisen til en kvinne som gjør alt for å blidgjøre henne slik at hun skal oppdage han som et ev. kjæresteemne.) i en mer typisk nedlatende mannsrolle. Fra første stund var Xander vitsemakeren som ikke tok noe seriøst. Humoren bruker han for å maskere hva han virkelig føler. Det er kanskje ikke så rart da han vokser opp med en far som psykologisk og fysisk mishandler hans mor. Dette er selvfølgelig ikke en unnskyldning for at han er som han er, men en forklaring. Han spør jo seg selv dette på bryllupsdagen hans og Anya (Emma Caulfield) i episoden Hell Bells. Som vi skal se, gjennomfører han ikke dette fordi han er redd for at han komme til å bli som faren. Xander får helle ikke så mye utvikling de første tre sesongene. Han opprettholder mer eller mindre sin sexistiske oppførsel uten at det blir problematisert, og de andre lar han oppføre seg slik. Jo han får en viss reaksjon på hvordan han oppfører seg, det største problemet er at han ikke lærer mye av det.

Gruppementalitet

tumblr_mjn8ocUnll1s7cisbo1_1280

Det første og tidligste eksemplet er i episoden The Pack hvor han og fire andre blir hypnotisert av noen hyener. Som vi lærer tidlig i første sesong er Xander forelsket i Buffy Anne Summers (Sarah Michelle Gellar). Vi får ikke se noen særlig oppbygning til denne forelskelsen, han ser Buffy og faller for henne. Det i seg selv er problematisk, for ikke å nevne hvordan Angel (David Boreanaz) forelsker seg i Buffy, men det får bli en annen gang. I løpet av episoden The Pack hvor han blir hypnotisert av hyenen, holder han på å voldta Buffy. Selvfølgelig klarer han ikke det, da hun er fysisk sterkere enn ham. Jeg klandrer heller ikke Xander for dette, da han ikke har kontroll over hva han gjør.

Problemet er manusforfatterne lager en episode hvor han blir hypnotisert, som betyr at karakteren kan gjøre hva han vil uten konsekvenser for selve rollefiguren. I den nevnte scenen hvor han prøver å voldta Buffy ymter han frempå at hun liker «bad boys» og derfor kan han ta for seg. Det som er mest problematisk med denne scenen er at manusforfatterne velger å gå ruten med å ha Xander true med voldtekt. Det er en slags måte å utvikle hans forelskelse på. Voldtekt er ikke et stort tema i serien, men de få gangene det er med, viser produsentene at dette ikke er noe de klarer å formidle. Bare se på voldtektscenen i episoden Seeing Red, på slutten av sesong seks, og hvordan det ble behandlet i etterkant. Spike (James Marsters) angrer på det han har gjort og ønsker å bli en bedre person; kjemper for å få sin sjel tilbake for at Buffy skal få den hun fortjener. Dette i seg selv er det ikke noe galt med, men mens Spike sin karakter får utvikle seg på grunn av dette, får vi se veldig lite hvordan Buffy takler det i etterkant. Det samme kan sies om interaksjonen i The Pack. Det handler ikke spesielt mye om Buffy, men forelskelsen til Xander.

Det viser seg også at Xander husker alt som skjedde mens han var hypnotisert. Igjen, det er ikke hans feil da han ikke har noe kontroll over det han gjør. Men det er veldig fortellende at han fremdeles går etter Buffy og fordi han vet Willow er forelsket i han, bruker han det mot henne når han har blitt overtatt av hyenen. Så det ligger likevel i ham, og det faktum at han har dårlig samvittighet etter det har skjedd, og man skulle tro at han i det minste ønsket å fortelle at han ikke mente det til de andre. For eksempel brukte Angel over 100 år på å få gjort opp for alle drapene han utførte uten sjelen sin. Det er et poeng at noen av dem ikke hadde kontroll over det de gjorde. Men likevel, handler deres besettelse fremdeles om Buffy i det de transformeres til sine onde motparter.

Du får ikke lov til å være den som slår opp

bewitched-bothered-and-bewildered

På slutten av sesong to, mer eksakt episoden Bewitched, Bothered and Bewildered viser Xander seg fra en av hans verste sider. Litt bakgrunn: I What’s my Line del én blir han «sammen med» Cordelia Chase (Charisma Carpenter). Frem til den episoden jeg nå skal snakke om var ikke deres forhold spesielt seriøst, men Xander er klar for å ta det et skritt videre. Hvor mye han faktisk har kommet over Buffy er vanskelig å si. Premisset for episoden er Cordelias tanker rundt det å ikke være populær lengre, fordi hun er sammen med Xander. Hun ser sin sjanse, selv om hun fremdeles har følelser for ham, til å slå opp. Dette er ikke spesielt bra gjort av henne. Men det Xander gjør er enda verre; han ser rødt og kommanderer Amy Madison (Elizabeth Anne Allen) til å kaste en kjærlighet forbannelse på Cordelia. Han skal dermed slå opp med henne slik at hun kan erfare hvordan han følte det.

Dette er problematisk på så mange nivåer at jeg aner ikke. Kanskje du som publikumer føler at hun fortjener dette? Ingen fortjener å få deres sinn invadert og fjerne deres samtykke. Dette er helt tydelig psykisk voldtekt, men heldigvis feiler forbannelsen og det skjer ikke. Men problematisk nok, rammer det alle andre kvinner istedenfor. Alle kvinnene i Sunnydale blir dermed betatt og forelsket i Xander. Noe som i seg selv spiller ukritisk på den betatte kvinnen stereotypien, for å skape humor. Hvorfor skal dette være noe å le av? Som jeg sa, problematisk på så mange nivåer at jeg aner ikke en arme råd. Heldigvis er det heller ikke noe som, hvert fall ikke veldig, blir romantisert. Han blir kjeftet huden full av Rupert Giles (Anthony Stewart Head). Problemet er at Xander ikke lærer noe av det, og i sesong tre kjører han på uten å tenke konsekvens igjen. Vi får også se at Cordelia reagerer positivt på det han har gjort; «The spell was intended for me». Han blir nesten berømmet for det han gjør, og dessverre fører dette til at han ikke forteller Cordelia hva hans egentlige intensjon var.

Det kan også være noen som sier at de synes det var flott at Xander ikke utnyttet Buffy mens hun var i transen. I en scene kommer hun inn på biblioteket hvor Xander er, i en kåpe uten noe under og byr seg frem til ham. Dette vil si at i tillegg til at Xander prøver å innvadere Cordelia sinn uten samtykke, som rammer de andre kvinnene; legger han ufrivillig Buffy under samme transe. Når sant skal sies visste ikke Xander at dette ville skje, men han fikk Amy til å gjennomføre det uten å tenke på hvilke konsekvenser det ville ha. Så å gi Xander cred for at han ikke utnyttet Buffy, er som å si tusen takk for at du ikke voldtok meg. Han voldtar henne ikke, men det hadde gått ganske langt hadde han ikke sett at de andre var påvirket av forbannelsen også. Når sant skal sies, burde han ha lagt merke til dette lenge før; og det ser også ut til at han gjør. Burde han ikke lagt sammen to og to, og skjønt at Buffy også var under samme transe? Han er plutselig villig til å tro at Buffy er forelsket i ham, selv om hun ikke ville gå ut med han på slutten av sesong én, forelsket seg i Angel, ble sammen med ham, aldri så på Xander som et reelt alternativ for og så plutselig by seg frem uten at noe har skjedd?. Det sender problematiske signal om at mannen tenker med alt annet enn hjernen.

Selvsentrert og sjalu

219660_1239542114690_full

På slutten av sesong to gjør Xander noe som får ham til å fremstå som en fyr som ikke stoler på Buffy. Angel har angrepet Willow og de andre i episoden Becoming part two, mens Buffy for ente gang faller for triksene hans. Dette har dog ingenting med Buffys kjærlighet til Angel å gjøre, det er fordi hun tror han ønsker å ta et siste oppgjør. Jeg skal innrømme at det ikke gir mening at hun skal falle for triksene hans her. Det er nok heller manusforfatterne som setter opp en usannsynlig felle som heltene faller for, fordi; drama. Poenget mitt er dog sinnet og sjalusien Xander føler etter dette:

For det første er han fremdeles forelsket i Buffy, dette kan vi se i eksemplet mitt om Bewitched, Bothered and Bewildered. Selv om han ikke gjennomfører det han ønsker å gjøre med Buffy her, ser vi likevel at hadde han fått sjansen på henne hadde han tatt den. Hva sier det om forholdet hans til Cordelia? Ganske mye egentlig. For det andre er han selvfølgelig sint på Angel fordi han prøver å drepe Willow og de andre; teknisk sett er det Drusilla (Juliet Landau) og hennes kumpaner som gjør det (hun dreper også Kendra, spilt av Bianca Lawson). Og selvfølgelig alt det andre Angel har gjort mot dem, drapet på Jenny Calender (Robia LaMorte) blant annet. Det siste poenget mitt som kommer nå er det mest avgjørende: Like før Willow våkner opp igjen av komaet sitt, erklærer han sin kjærlighet for henne. Om det faktisk er ekte, får vi ikke se fordi Oz (Seth Green) avbryter dem. Hvis du kobler sammen alle disse tingene, har du en sjalu, selvsentrert mann som ønsker hevn på Angel over alt. Willow sender Xander av gårde for å advare Buffy om at de forsøker å transformere Angel tilbake. Her viser Xander seg som en hykler. Selv om han aldri drap noen mens han var en hyene, hadde han aldri kontroll over det han gjorde. Selv om Angelus er en del av Angel, kan han fremdeles ikke kontrollere hva hans onde motpart gjør. Dette burde føre til at Xander forstår hva Angel går gjennom. Men fordi han er sjalu og hevngjerrig, er han helt blind når det kommer til vampyren.

Xander når igjen Buffy, men istedenfor å fortelle henne hva Willow ba han å si, er dette det han formidler: «Kick his Ass». Man kan argumentere for at han sier dette fordi han vil at Buffy skal være hundre prosent fokusert på det hun skal gjøre. Folk faller for fristelsen under press, men som jeg har stadfestet, er det ikke derfor Xander gjør det han gjør. Han gjør det ene og alene fordi han hater Angel, og alt som har skjedd Xander blusser opp disse følelsene. Jeg sier ikke at Angel ikke fortjener å dø for det han har gjort, men problemet mitt er mangelen på respekt Xander har for jobben Buffy skal gjøre. Har Xander virkelig så lite tro på at Buffy vil tenke rasjonelt i en slik situasjon? Selv om hun lenge har kjempet for Angel, og ikke klarte å drepe ham i Innoncense, har hun alltid vist en evne til å gjøre det rette. Problemet med denne kommentaren er at Xander fremdeles er sjalu på Angel (det hjelper heller ikke at han ikke får tyn for kommentarene når det kommer opp igjen i sesong syv. Willow får mer kritikk om jeg ikke husker feil). Han har heller aldri latt Angel eller Buffy glemme det. Xander viser seg å ta helt feil, for før hun senker sverdet sitt i brystet til Angel, vet hun at han har blitt transformert tilbake.

Forholdsabotøren

Buffy-series-3-Lover-s-Walk-nicholas-brendon-6707327-1096-822

I sesong tre er Willow og Xander utro med hverandre. Et plot som er skapt bare for å frembringe dramatikk mellom partene. Vi vet lenge at Willow har vært interessert i Xander, men han har bare vist interesse for f.eks Buffy eller Cordelia. Willow og Xanders tilknytning har blitt hintet til flere ganger, f.eks i første episoden av sesong to, When she was bad, hvor Xander kysser vekk krem fra nesen hennes. Eller når Xander forteller Willow at han er glad i henne på slutten av samme sesong, når hun ligger i koma. Dette er dessverre ikke nok til å forklare at disse to plutselig begynner å kysse bak Oz og Cordelias rygg. Det virker nesten som de ikke vet at det er galt, for eksempel i episoden Band Candy hvor de fotflørter. Kameraet i denne episoden zoomer inn og det virker nesten som manusforfatterne synes vi skal se på det som søtt. Utroskap søtt? Neppe. Det verste er at begge prøver å bortforklare hva som skjedde. Ingen av dem har problemer med sine kjærester, så jeg finner det veldig uforståelig at de skal utfordre skjebnen på denne måten. Enda verre er at ingen av disse to, og spesielt Xander ser ut til å lære noe av det. Dette er en samtale mellom Buffy, Xander og Willow fra episoden The Wish (som kommer rett etter den hvor de ble oppdaget) som viser dette veldig godt:

«Xander: But you know what really bugs me? Okay, we kissed. It was a mistake, but I know that was positively the last time we were ever gonna kiss. Willow: Darn tootin’. Xander: And they burst in rescuing us, without even knocking? I mean this is really all their fault. Buffy: Your logic does not resemble our earth logic. Xander: Mine is much more advanced.»

Dette blir til dels spilt opp som noe vi skal le av, og det gjør det hele enda verre. Ingen av dem tar ansvar, og minst Xander, hvor Willow i episoden etterpå virker som hun skjønner alvoret.

Dette er ikke den eneste gangen Xander gjør blundere når det gjelder kjærlighetsforhold. Xander ønsker å forlove seg med Anya (Emma Caulfield) i episoden The Gift (siste i sesong fem). Som Anya påpeker gjør han dette mest sannsynlig fordi han tror alle kommer til å dø. Denne farsen fortsetter i sesong seks når han prøver å overbevise seg selv at han er klar for det. I Bargaining vil han ikke en gang fortelle de andre om forlovelsen, fordi han ikke ønsker skape for mye glede når alle er så triste på grunn av Buffys død. Jeg tror alle ville blitt glade for å høre det. Xander er bare redd for at det skal være ekte, og ikke noe han kan unnslippe, dersom de andre hører det. I All the Way glipper det ut av ham og vi tror han har blitt komfortabel med det. Men utover i sesongen ser vi at han sliter mer og mer med avgjørelsen. Istedenfor å komme til en konklusjon før, gjør han det verste; slår opp med Anya rett før de skal gifte seg. På bryllupsdagen overbeviser Xander fra fremtiden at han kommer til å bli som faren. Selv om det viser seg å være en demon som ville hevne seg på Anya, er Xander likevel ikke klar. Men det har han ikke vært lenge. Det verste er at han blir fort tilgitt av de andre vennene, noe Anya selv poengterer; men det blir ikke problematisert ytterliggere.

1200

Det stopper ikke her og Xander angrer på det han har gjort og ønsker Anya tilbake. Men hun har beveget seg videre, og har blant annet sex med Spike i episoden Entropy. Her viser Xanders «slutshaming» sitt stygge hode. Han slo opp med henne på bryllupsdagen og han vil drepe Spike fordi han har sex med eksen hans? Han har ingen ting med hvem hun har sex med. Selv om Spike er en vampyr, har han likevel en datachip i hodet som gjør at han ikke kan skade mennesker. Altså sex basert på samtykke med to karakterer som ikke har det så bra (Buffy slo opp med Spike i As You Were, tre episoder før). Xanders forferdelige personlighet blir ikke bedre i det han får vite at Buffy har hatt sex med Spike mange flere ganger i sesongen. Da klikker det helt for ham, og kvinnen som han alltid har hatt på sin litt creepy pidestall har «forrådt» ham. Han mister respekt for henne; menn kan ha så mye sex de vil, men dersom en kvinne gjør det; er hun med en gang hore. Det verste er at Xander aldri blir kalt ut på dette.

1200

Jeg kan skrive side opp og side ned om Xander og hans fakter. Men på et tidspunkt må jeg stoppe opp. Avslutter like godt artikkelen med noen lyse sider.

Et siste lysglimt
Heldigvis finnes det lysglimt med Xander også. Når han ikke rakker ned på andre, «sluthshamer» dem eller begår forferdelig ting, er han flink til å bygge opp andre. F.eks i The Freshman når han hjelper Buffy til å forstå at han ser opp til henne og at det er hun som alltid redder verden. Eller når han redder de andre fra en bombe på skolen uten at de finner ut av det i episoden The Zeppo. Eller i episoden Potential (sesong syv) hvor han forteller Dawn dette:

«Xander: I saw what you did last night. Dawn: Yeah, I… I guess I kinda lost my head when I thought I was the Slayer. Xander: You thought you were all special. Miss Sunnydale 2003. And the minute you found out you weren’t, you handed the crown to Amanda without a moment’s pause. You gave her your power. Dawn: The power wasn’t mine. Xander: They’ll never know how tough it is, Dawnie. To be the one who isn’t chosen. To live so near to the spotlight and never step in it. But I know. I see more than anybody realises because nobody’s watching me. I saw you last night. I see you working here today. You’re not special. You’re extraordinary.»

xanderpeptalk

Selv om Xander ofte kan være en drittsekk så har han sine øyeblikk. Jeg liker spesielt dette momentet, fordi karakteren til Dawn blir ofte glemt veldig mye, marginalisert og gjort om til en brautete tenåring. De skal ha for at de prøvde å inkludere henne i sesongen, men uheldigvis lyktes de ikke så godt. Men veldig kjekt å se at hun får annerkjennelse til slutt av en karakter som Xander, som på slutten av serien faktisk tar til seg lærdommen endelig.

Drittsekkens maskerade
Dessverre er Xander dette fra topp til bunn. Hadde manusforfatterne problematisert hans handlinger i en slik grad, eller latt han få konsekvenser for det, så ville jeg kunne akseptert det mer. Problemet er at han blir fremstilt som en nerd som har mye raske replikker. Disse replikkene er mange ganger morsomme, men hans obsternasige bruk av «slut-shaming» gjør det ikke bedre.

Xander er bygget rundt den typiske nedlatende mannens stereotypi. Han selv er ganske fysisk lite sterk og kan ikke hjelpe Buffy på den måten. Så heldigvis slipper vi det ustanselige «du er en kvinne så derfor må du bli igjen så du ikke blir skadet». Xander spiller heller denne stereotypien. Noe som i seg selv er forfriskende. Hadde han bare ikke vært så sexistisk, nedlatende og generelt vært en problematisk karakter. To ganger i løpet av serien holder han på å voldta Buffy. Han roter med Willow og er utro mot Cordelia, uten å ta noe av skylden. Han forlover seg med Anya uten å egentlig ville det og ødelegger alt på bryllupsdagen. Det har heller ikke lang tid før han blir tilgitt for alle disse tingene. Kan denne mannen gjøre noe galt? Uansett hvor mye han skjeller ut Buffy, «slutshamer» Cordelia og begår forferdelige ting? Ser slik ut. Han gjør flere gode ting gjennom serien, men uheldigvis er det ikke dette denne artikkelen omhandler. Det får bli en annen gang.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.