Agent Carter – Time and Tide

Episode tre i sesong én gir oss et større innblikk i karakteren til Edwin Jarvis. Peggy Carter på den andre siden, kjemper hardere for respekten hun fortjener for jobben hun gjør.

T_and_T_18

I forrige episode slet Peggy Carter (Hayley Atwell) fremdeles med tapet av Steve Rogers (Chris Evans), og hennes avdøde romkamerat, Colleen O’Brien (Ashley Hinshaw). Dette påvirket hennes forhold til Angie Martinelli (Lyndsy Fonseca) og Edwin Jarvis (James D’Arcy). Hun ville ikke flytte inn der hennes nye venninne bodde eller la hennes nye samarbeidspartner bli med på flere oppdrag. Begrunnelsen hennes var at hun ikke ønsket å sette dem i større fare. Men hun lærte fort at hun trenger folk nært seg for å stå enda sterkere enn hun allerede gjør. Sterkere mot kreftene som forsøker å fortelle henne at hun ikke har noen verdi.

I denne episoden kjemper hun for den respekten hun fortjener på arbeidsplassen sin. Roger Dooley (Shea Whigham), hennes sjef, har siden hun begynte der, sett ned på hennes evner, og anser henne som bare en sekretær. I det hun gjør en «feil» for å redde Edwin fra fengsel rykker hun enda lengre ned på rangstigen. Sjefen hennes og Jack Thompson (Chad Michael Murray) fortsetter etterforskningen sammen med Ray Krzeminski (Kyle Bornheimer) og Daniel Sousa (Enver Gjokaj). De er på nære nippet til å oppdage Peggy og Edwin som ligger langt foran med sin egen utredning. Episoden Time and Tide går også nøyere inn på forholdet mellom de to hovedpersonene. Sesong én dykker dypere og vinner mer på karakterene sine.

Respekten hun fortjener

Carter-SSR

Selv om Peggy vet hva hun duger til, ønsker hun likevel respekt fra sine arbeidskamerater. Noe jeg skjønner godt, selv om de fleste som jobber der er drittsekker. Man har alltid lyst å bli erkjent den jobben en faktisk gjør. Kanskje de til og med hadde sluttet å være så sexistiske dersom de så at hun faktisk var mye flinkere til jobben de prøver å gjøre? Selv om de burde respektere henne og ikke behandle henne så dårlig som de gjør i utgangspunktet.

På begynnelsen av sesong to ser vi at Peggy faktisk har fått den respekten hun ønsket i denne episoden. I The Lady in the Lake er det henne alle mennene står i kø for å se forhøre skyldige. Men veien dit er lang og det som skjer i denne episoden gjør ikke ferden lettere. Tidlig i episoden blir Edwin tatt med til SSR (Strategic Scientific Reserve) for å svare på spørsmål; Ray fant i forrige episode et bilskilt som tilhører en av bilene til Howard Stark (Dominc Cooper). For å redde Edwin fra fengsel eller hva verre er, later Peggy som at hun er inkompetent, og har forglemt anmeldelsen Edwin ringte inn på bilen (noe han aldri gjorde). I en fantastisk scene, mens sjefen ser på Jack forhøre Edwin, får Peggy han til å signere anmeldelsen. Samtidig som hun ligger foran alle med sin etterforskning, klarer hun også lure de rett foran nesen på dem.

T_and_T_8

I løpet av intervjuet Jack har med Edwin kommer det frem at han ble kastet ut av det britiske militæret for noe han gjorde i krigen. Heldigvis kom Howard han til unnsetning, og viser at den mannen tenker ikke bare på penger eller damer. Noe mennene i SSR ikke vet, men vi som publikum og Peggy allerede har fått erfart. Uansett truer Jack med å kaste Ana Jarvis (Lotte Verbeek) ut av landet dersom han ikke samarbeider. Her får vi se en litt annen side av Edwin, som er synlig sint og vet ikke helt hva han skal gjøre. Heldigvis får Peggy reddet ham, og etter dette er samarbeidet mellom de to fullverdig. Det er i hvert fall veldig altruistisk av Peggy å gjøre dette, da hun vet at hennes verdi vil bli satt enda mer på prøve.

Det er nok derfor hun prøver så hardt hun kan å gjenvinne respekten på slutten av episoden. Her ønsker hun å ringe inn at de har funnet oppfinnelsene til Howard. Heldigvis klarer Edwin å overtale henne til å ikke gjøre det. Som han sier, vil det ikke gjenvinne deres respekt. Det vil bare gjøre henne enda mer skyldig, da hun allerede er innblandet med Howard, som fra før av blir sett på som en landsforræder. Hennes lit til Edwin er med andre ord veldig berettiget.

Peggys nye innlosjering

MourningAColleague-TT

Vi får også se forholdet til Peggy og Angie utvikle seg videre. Angie prøver også å komme nærmere inn på Peggy. Det er ikke det at Peggy ikke er interessert i noe nærere forhold, men hun har altfor mye å ta seg til. På slutten av episoden forstår hun heldigvis at hun trenger et større nettverk utenom hennes spionaffære.

Vi får likeså et innblikk i hvordan det er å bo på et hotell for bare kvinner. Hvor det heller ikke er lov med mannlig besøk på rommene deres. Ikke minst stifter vi bekjentskap med Dottie Underwood (Bridget Regan) som blir et enda større friskt pust i løpet av sesongen. Det er ikke viet så mye tid til henne i denne episoden, men siden vi vet hvor formidabel hun er, er ikke det et problem. Men når man ser sesongen for første gang er hun likevel litt mystisk og omveltningen hun gjennomgår er fascinerende.

Formidable Peggy
Ray, som til nå har vært den største sexistiske drittsekken av dem alle, blir drept av fienden mot slutten av episoden. Det er forståelig at Peggy er trist, selv om hun ikke skjønner hvorfor på grunn av det jeg sa. En av grunnene er fordi hun ledet dem dit oppfinnelsen til Howard var. Jeg tror ikke hun nødvendigvis skylder på seg selv for at han er død. Det gjør hun nok også, men jeg tror først og fremst dette er fordi hun nå ser han som et menneske; selv om han kanskje ikke var av den beste sorten. Dessuten kunne hun ikke vite at dette vil skje, så det er langt fra hennes feil. Og jeg vil nok tro at det er uforsiktigheten til SSR folkene som får ham drept. Hva er grunnen til at han er bare en person som frakter noen som har voktet over disse våpnene? Har de ikke fått med seg at det er flere personer som har blitt drept i denne etterforskningen?

73e5e91084ed852f58f3b8ae209a3aed9c88f811.jpg__0x1500_q85

Igjen viser manusforfatterne at Peggy er langt foran de andre på arbeidsplassen med å finne ut hva som skjer. Roger, Jack og Daniel kommer over sporene de også etter hvert, men det er etter at hun var saumfart dem for det hun trenger. Så i bunn og grunn, trenger hun ikke respekt fra de andre arbeidskameratene. Dette skjønner hun også på slutten av episoden, men hun må gjennom disse testene først for å skjønne det. Men samtidig er det ikke lett å finne sin plass, når man blir fortalt hele veien at alt man duger til er å være en sekretær. Så lenge hun vet hva hun er verdt, trenger hun ikke respekt fra disse mennene. Og det skjønner hun heldigvis til slutt: «I know what my worth is» kommer til minne.

Sesongen begynner å bli spennende
Jeg var stor tilhenger av sesong én første gang jeg så den, og jeg merker at kvaliteten fremdeles er tilstede. Peggy er fremdeles den som får mest utvikling, men det er ikke så rart, da det er hun som er hovedpersonen. Men det er også godt å se at Edwin, hennes fremste samarbeidspartner får sin egen bakgrunnshistorie som også innvolverer Ana. Vi får ikke så vite så mye om de andre karakterene, bortsett fra at de virker som de er inkompentente så lenge de ikke etterforsker saken godt nok. En meget god episode.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.