Om familie, vennskap og kjærlighet.

The O.C sesong én holder såpemekanikkene tett til brystet. Bortsett fra seksualisering av kvinnekroppen, lite handlekraft til en god del av karakterene, er dette en god begynnelse.

Første gangen jeg så sesong én av The O.C var jeg overbegeistret. Jeg likte familien Cohen, sønnen deres og forholdet mellom ham og nykommeren. Det jeg ikke likte så godt var såpemekanikkene som ble brukt i tv-serien, og fra midten av sesongen kan jeg erindre at jeg falt litt av. Og hva er så grunnen til at jeg ønsket å se serien om igjen? Hovedgrunnen er Josh Schwartz sin andre tv-serie Chuck (2007), en serie basert rundt nerden Chuck Bartowski (Zachary Levi) som blir innblandet i en spionverden han ikke klarer å komme seg ut av. Tv-serien var veldig seksualiserende og nær alle de kvinnelige karakterene ble introdusert med sensuell musikk, saktefilm og et kamera som studerte dem nedenfra og opp. Siden det er såpass lenge siden jeg så The O.C, husket jeg ikke om den serien var slik. En annen overfladisk grunn var at jeg hadde lyst på et gjensyn, og siden den nå var på Netflix, var jeg ikke vanskelig å be.

Var det et gledelig gjensyn? Både ja og nei. Ja fordi jeg savnet å henge med familien Cohen og alle de andre. Nei fordi det er noen problematiske karakterer, og skildringer, pluss at jeg skulle ønske noen av rollefigurene fikk mer plass. Det er også litt mye «male gaze» til tider. Serien er til tider god på å skildre karakterene og deres utvikling, selv om det ikke alltid er så mye utvikling å spore. Jeg er ikke like overbegeistret over serien som jeg var, men det var kjekt å se den igjen.

Ryans nye familie

ocpilot

Tv-serien starter i det Ryan Atwood (Ben McKenzie) og hans bror, Trey Atwood (Bradley Stryker), krasjer en bil de har stjålet. Sandy Cohen (Peter Gallagher) blir utnevnt som Ryans advokat og klarer å få ham ut av fengsel. Men fordi hans alkoholiserte mor, Dawn Atwood (Daphne Ashbrook), og hennes mishandlende kjæreste kaster Ryan ut av huset, blir han nødt til å bo midlertidig hos familien Cohen. Kirsten Cohen (Kelly Rowan) er ikke så fornøyd med dette; da de har nok med deres sønn, Seth Cohen (Adam Brody).

Ryan viser seg å være en åpenbaring for familien og spesielt Seth. De blir gode venner og Ryan viser Seth en selvtillit han ikke trodde han hadde. Første dagen hos familien Cohen møter Ryan, Marissa Cooper (Mischa Barton) som er naboen deres. Her ser vi begynnelsen på et Will they or Won’t They mareritt fra helvete. Vi får mye av det i sesong én, men resten av serien, minus sesong fire (her stepper en annen jente inn i Ryans liv), presser også dette inn. Gjennom sesongen får vi se hvordan Ryans forhold til hans nye familie vokser. Marissa er heldigvis ikke bare definert av sitt forhold til Ryan og går gjennom en del i løpet av sesongen. Vi stifter også bekjentskap med disse karakterene; Julie Cooper (Melinda Cooper), Jimmy Cooper (Tate Donovan), Summer Roberts (Rachel Bilson) og Anna Stern (Samaire Armstrong).

Stoisk og slagkraftig

maxresdefault

Det er ikke lett å komme inn på Ryan. Han er på mange måter en litt typisk mannlig hovedrolle. Ryan sier ikke så mye, deler ikke særlig om seg selv og har en tendens til å bruke vold for å løse problemer. Sistnevnte er halvparten av tiden ikke direkte hans feil, da det er mange motstandere i løpet av sesongen som ikke gir han noe valg. For eksempel kjæresten til Marissa i begynnelsen av sesong én, Luke Ward (Chris Carmack), som er veldig overbeskyttende og føler han kan gjøre hva han vil. I piloten går han til angrep på Ryan fordi han tror han legger an på Marissa. Det er tydelig at Ryan liker henne fra første stund, eller i alle fall er det noe manusforfatterne prøver å fortelle oss. Ryan er dog såpass empatisk at han ikke prøver seg på henne i begynnelsen fordi han vet hun har kjæreste. Men vi ser likevel i løpet av sesongen at hans interesse for henne går forbi dette, og at han ikke klarer å holde seg unna.

Ellers har vi Oliver Trask (Taylor Handley) som er skapt ut av et ønske for å bare skape dramatikk mellom Will they or won’t they paret. I episoden The Rivals klarer han å lage såpass stor splid mellom Ryan og Marissa at de slår opp. Det er hovedsakelig fordi Ryan anklager Oliver for ikke å være oppriktig, for så å gå til angrep på ham i det sistnevnte innrømmet at han hele tiden var ute etter Marissa. Men det er jo også fordi han vet at dette vil føre til at Ryan gyver løs på ham. Jeg er litt usikker på hvem jeg støtter i disse hendelsene, og da snakker jeg ikke om Oliver. La oss legge det frem:

Ryan og Oliver

Vi som publikum vet ikke hundre prosent hvem Oliver er, men dersom du har sett nok tv-serier kan man se at alt ikke er rett med ham. Jeg er dog nok litt påvirket av at jeg har sett sesong én før. Manusforfatterne legger et såpass grunnlag for å lokke oss den ene eller den andre veien. Men vi vet også at det Ryan gjør i episoden The Rivals ikke er sympatisk gjort eller viser at han stoler på Marissa. Oliver gir henne et brev som hun putter i skapet sitt. Ryan bryter opp skapet og ødelegger dermed også tilliten hun har til ham. Som sesongen til nå har bekreftet bryr Marissa seg om Ryan, og ønsker ikke å være sammen med noen andre enn ham. At han dermed gir henne en kald skulder etter at det viser at han hadde rett; skjønner jeg ikke så veldig mye av. Jo, Oliver viste seg ikke å være en spesielt sympatisk fyr som bare var ute etter Marissa, men dette kunne ikke hun vite. Derfor bør all skyld legges på han som lurte dem alle. Det er selvfølgelig mer komplekst enn som så, og jeg kan skjønne Ryans reaksjon, og det faktum at han ikke lett stoler på andre; på grunn av hans foreldre.

Mye av det som skjer med Ryan har med Marissa å gjøre eller Theresa Diaz (Navi Rawat). I første del av sesongen dras han mot Marissa, mye unødvendig drama hvor han nesten har sex med kjæresten til far til Kirsten, Caleb Nichol (Alan Dale) i episoden The Gilrfriend. Her har Ryan og Marissa nesten funnet tonen og det kan man ikke ha noe av, altså et lite trekantdrama må inntreffe. Inn i mellom dette skjer det mye drama med Luke, Oliver, og til slutt slår Marissa og Ryan opp. Før de kan finne tilbake til hverandre kastes Theresa inn i miksen. En kvinne vi traff tidligere i sesongen, i episoden The Homecoming. Vi lærer at de to har vært kjærester og har gått på skole sammen. Vi lærer sporadiske ting om henne, men hun får aldri noe særlig handlekraft. En brikke for å skape dramatikk med andre ord. Jeg må likevel påpeke at hennes fortelling blir behandlet bedre enn plotet med Oliver. Hun er også mer sympatisk og lettere å like. Samtidig blir hun veldig fort venn med Marissa i The Homecoming og når sistnevnte gjemmer seg hos Theresa, i episoden The Nana, fordi hun krangler med moren sin. Jeg likte vennskapet mellom Marissa og Theresa, og skulle ønske det ble utforsket mer.

Theresa og Ryan

Se meg for den jeg er
Marissa får en ganske stor rolle i løpet av sesong én; mye større enn jeg husket. Jeg kan også erindre at jeg ikke var noen stor tilhenger av hvordan karakteren hennes ble fremstilt. Dette har endret seg. Marissa har faktisk ganske mye handlekraft i løpet sesong én. Hun redder også Ryan flere ganger i løpet av sesongen; episoden The Homecoming kommer til minne igjen.

Marissa og Ryan

Alt Marissa ønsker er å bli elsket av sine foreldre for den hun er. Hennes far ignorerer henne fordi han sliter med sine pengeproblemer. Marissas mor overser også datteren og forsøker å plassere henne i en bås hun ikke er komfortabel med. Julie er i begynnelsen ganske stereotypisk, og er veldig opptatt av at de ikke skal miste sin status i nabolaget. Derfor «pusher» hun også på at Marissa ikke skal slå opp med Luke i løpet av sesongen, hans foreldre er tross alt rike de også og er en del av omgangskretsen til Julie.

Det skjer ganske mye med Marissa i løpet av sesong én. Ut ifra det jeg har skrevet, er grunnen til at hun bruker stoff og drikker seg full, et rop om hjelp. Etter at hun finner ut at Luke er utro med Holly Fischer (Ashley Hartman) i episoden The Escape stjeler hun sterke piller Summer kjøpte til sin mor, og tar en overdose. Dette er ikke hele historien dog, for før dette skjer er foreldrene hennes i ferd med å skille seg. Jimmy forteller datteren sin om bruddet på verst tenkelige tidspunkt; over telefonen etter at hun har dratt på «spring break» i episoden The Escape.

maxresdefault 2

Livet blir ikke lettere for Marissa i The Rescue, hvor moren prøver å få henne institusjonalisert, og ødelegger forholdet til sin datter. Dersom foreldrene hennes ikke hadde oversett henne på måten de gjorde ville de sett at noe var galt. Jeg tror ikke hun trenger å bli sendt på en anstalt, men det er klart at hun trenger noen å snakke med. Jeg synes også til tider Julie blir fremstilt litt problematisk, da hun er altfor mye riksmannskvinnen som tilsynelatende ikke bryr seg om noe annet enn sitt omdømme. Hun vokste opp i fattigdom og ønsker aldri å ende opp igjen der. Hun forandrer seg etter hvert når hun ser hva som skjer rundt henne.

Så har vi det som skjer med Oliver. Marissa treffer ham på slutten av The Best Chrismukkah ever. Her ser vi at hun ikke helt vet hvordan hun skal forholde seg til ham. Som publikum er vi litt usikker på denne personen, da han blir veldig personlig med henne veldig tidlig. Han fremstår som en person hun kan snakke med, og han er flink til å virke oppriktig. Jeg synes det er dumt at de valgte å gå ruten med at Oliver var gal. Det hadde det vært mer interessant om han var det motsatte; oppriktig interessert i å være venn med Marissa. Det kunne vært en synsvinkel inn mot det at amerikanske tv-serier og/eller filmer ikke liker å fremstille vennskap mellom kjønnene i særlig grad. Gjør de det, kan man forvente at de involverte blir sammen på et tidspunkt. Bare se på Friends (1994); hvor nesten alle karakterene er bort i hverandre på den ene eller andre måten. Det kunne også blitt en studie av hvordan Ryan hadde oppført seg rundt dette, og hvordan han ville forholdt seg. Istedenfor blir han enda et hinder for Marissa og Ryans kjærlighet og lykke.

Misforstått og ensom?

1x09-The-Heights-seth-cohen-21264314-1536-1152

Seth har i mange år vært ustøtt og ikke passet inn på skolen eller hatt et sosialt liv. Når han blir kjent med Ryan åpner det opp verdenen hans på en måte som han ikke hadde forestilt seg. Han får nå en venn som støtter ham i alt, og passer på at han ikke blir banket opp. Seth føler seg derfor litt uovervinnelig, og jeg tror det er derfor han blir med Donnie (Paul Wesley) på fest i episoden The Outside.

Hans forhold til Ryan gir Seth mer selvtillit, og hans sosiale sfære utvider seg. Naboen Marissa har han aldri hatt noen samtaler med, men nå interagerer han med henne fordi Ryan er interessert i henne. I like mange år som han har vært utstøtt har Seth vært interessert i Summer. Hun har aldri gitt ham noe oppmerksomhet. Hun vet vel knapt hvem han er i det sesongen begynner. Fordi Ryan er en såpass positiv innflytelse på Seth tør han å gå for det han vil ha. Derfor er det uforståelig at Seth er såpass drittsekk mot Ryan på slutten av sesongen, når han må reise på grunn av at Theresa er gravid. Jeg skjønner at det er en beskyttelsesmekanikk fra Seth sin side, men det er veldig synd at deres forhold skal ødelegges sånn på slutten av sesongen.

Seth treffer også Anna i løpet av sesong én, som viser seg å ha samme interesser som ham. Hun er likeså med på å bygge opp Seths selvtillit. Anna «hjelper» han til å få Summer til å bli interessert i ham. Men som klisjeen tilsier er hun også forelsket i Seth. Dessverre er hun mer et plotverktøy for å utvikle den mannlige karakteren. Vi lærer lite om henne i forhold til Summer, som til og med får navnet sitt med i vignetten. At Anna er forelsket i ham, ser selvfølgelig ikke Seth og overser henne helt glatt. I The Perfect Couple finner han ut av dette og det bygger videre i The Homecoming hvor Seth spiller på begge sine følelser for ham. I denne delen av sesongen er jeg ikke noe glad i oppførselen hans. Det tar ganske lang tid før han selv ser at det er galt; eller jeg tror han ikke vil innrømme det selv. Ganske dårlig gjort mot begge to. Manusforfatterne straffer ham heldigvis for dette ved at begge finner ut av det.

Dessverre tar det ikke lang tid før han blir tilgitt for dette, og begge kvinnene begynner å jakte på ham igjen. Han lærer heller ikke særlig noe av det. Senere i sesongen blir han sammen med Anna, selv om han fremdeles egentlig er mer interessert i Summer. I The Truth klarer han ikke å holde Summer unna, og hun må tilbringe hvert øyeblikk sammen med ham og Anna. Dette gjør selvfølgelig at Anna ikke helt hva som skjer. Seth tar ikke hensyn til følelsene til Anna; jeg bebreider ikke henne, gjennom sesongen ser vi hvorfor. Derfor blir Anna både et plotverktøy og til slutt en plassholder for Seths egentlige kjærlighet; Summer. Synes også det er problematisk at han blir tilgitt så fort, men det er en annen sak.

Summer og Anna
Før jeg går over til siste del av denne sesonganalysen ønsker jeg å snakke litt mer om Summer og Anna. I begynnelsen av sesongen er Summer definert gjennom å være venninne med Marissa, og er også den som faktisk først blir interessert i Ryan. Hun øyner ikke Seth i det hele tatt. Jeg mener, hvorfor skal hun i det hele tatt det? Han har ikke akkurat introdusert seg eller snakket nevneverdig med henne frem til dette punktet. Dessuten har hans observasjoner av henne vært litt «creepy». Men i episoden The Escape kommer Summer og Seth mer og mer overens, selv om de krangler mye. I episoden The Homecoming har hun blitt interessert i ham, samtidig som Anna også jakter på Seth. Det hele ender med Seth ikke ønsker å være sammen med noe av dem, men vil heller være venn med dem. Dette aksepterer de ikke, og jeg liker at de reagerer på hans oppførsel.

Summer og Anna

Så blir Seth og Anna sammen og i episoden The Third Wheel funderer de på hvordan de skal fortelle Summer om dette. Som du ser, utrolig mye drama og intrige. Opp i alt dette har vi lært mye mer om Summer. I begynnelsen av sesongen blir hun fremstilt som en helt annen kvinne enn det hun egentlig er. Når vi lærer henne bedre å kjenne ser vi at hun er langt fra den hun fremstår. Vi har alle våre masker som vi gjemmer oss bak. I episoden The Heartbreak innleder hun og Seth et forhold, og har sex for første gang. Men de klarer ikke helt å finne tonen, og Summer er usikker på hva hun føler. Dette utvikler seg videre i The Telenovela hvor det virker som om hun er flau over å være sammen med Seth. Dette er ikke helt sant og jeg tror hun fremdeles bruker masken hun alltid har vært vant til å benytte. Hun innrømmer i løpet av episoden at hun er redd for at han skal flykte når han ser hvem hun virkelig er. Derfor prøver hun å distansere seg fra ham til det eventuelt skjer, ved å virke flau og sette i gang en kyssekonkurranse. Det er ikke før på slutten at hun klarer å innrømme det og står opp på bordet sammen med Seth. Jeg liker godt karakteren til Summer, og selv om det er helt klart at det er hun som er Seths utkårede, synes jeg likevel behandlingen av Annas karakter kunne vært bedre. Jeg skulle også ønske at Summer hadde fortellinger som ikke bare hadde med hennes forhold til Seth. Vi får noen smådrypp, men jeg synes likevel ikke det er nok.

Anna får dessverre ikke særlig mye bedre behandling enn Summer. Hennes rolle i sesongen er for å utvikle Seth slik at han skal være klar for et forhold med Summer. Jeg liker Anna og at hun er så rett frem. Jeg synes også, om jeg skal være helt ærlig, at hun passer bedre med Seth. De er ganske like, men muligens litt for like når det gjelder interesser. Det er også ganske tydelig, som jeg allerede har nevnt, at hun ikke kommer til å være med særlig lenge, da det er Summer som får plass med bilde i vignetten. Vi blir introdusert for Anna i episoden The Debut og her fremstår hun som et veldig friskt pust. Hadde man bare utviklet et vennskap mellom henne og Seth, så tror jeg man kunne funnet mye bra materiale. Men det går jo ikke an, det må være et trekantdrama. Vi lærer også mer om Summer om jeg ikke tar feil.

«Male gaze» og de andre karakterene
Gjennom hele sesongen er det helt klart hvem sitt blikk vi følger; den hvite heteroseksuelle mannen. Vi er innom mange fester, og strender hvor kamera lett glir over kvinnenes kropper. Det har ingen annen funksjon enn å studere kvinnekroppen, og derav seksualisere/objektivisere den. Er man ute på strender ser vi lettkledde mennesker av begge kjønn. Men man trenger ikke å bruke kamera for å studere kvinnekroppen, for å se at vi er på stranden. Hvis de absolutt skal det kan man jo også la mannen seksualiseres. Vi får også se «male gaze» utiliseres når kjæresten til Caleb blir introdusert. Hun går for å svømme i bassenget til familien. Selvfølgelig begynner kamera å studere henne nedenfra og opp når hun kommer ut av bassenget. Dette blir så tydelig «male gaze» når vi vet at både Seth og Ryan studerer henne. Hennes funksjon i episoden er jo for å være et hinder for kjærligheten til Marissa og Ryan. Sykt manipulativt.

maxresdefault 3

Når det gjelder foreldrene til Seth, så er faren f.eks en mann som prøver litt for ofte å være hipp og kunne snakke tenåringenes språk. Dette fører ofte til at han sexistisk beskriver kvinnene i Seth sitt liv. Jeg synes dette er litt «creepy». Bortsett fra dette er fortellingene til Sandy relatert til feider med hans kone, krangler med hennes far og et samarbeid mellom ham og Jimmy for å starte en restaurant. Kirsten sine fortellinger dreier seg rundt mye av det samme, drama rundt forholdet hennes til Sandy, krangling med hennes far og andre ting. Men i de stunder familien samles og deres interaksjoner med Ryan får man en følelse av at dette er en veldig god familie. Kirsten lærer seg også å elske Ryan, og på slutten når hun er trist for at han drar, føler vi det på hele kroppen. Selvfølgelig er Sandy den sterke klippen som ikke gråter; så typisk og stereotypisk av produsentene. Hvorfor får han ikke lov til å vise fortvilelse? Det var jo tross alt han som fikk Ryan inn i familien, og sloss mot Kirsten for at de skulle beholde ham.

Konklusjon
The O.C er ikke spesielt kompleks eller givende når det kommer til karakterene. Men vi får noen interessante nærblikk på rollefigurene i løpet av sesong én. Ryan går fra å være en gutt uten en skikkelig familie til å få venner, kjæreste, en god bror og to foreldre som bryr seg om ham. Han er selv en taus og stoisk figur som ofte tyr til nevene. Men han er også en person som har vokst opp i harde strøk, hvor det kanskje ikke alltid hjalp å snakke seg ut av problemene. Marissa er en mye mer kompleks karakter enn jeg husket henne. Hun gjennomgår ganske mye i løpet av sesongen. Med to foreldre som ignorerer henne, som ikke forteller henne at de skilles og mange andre ting. Seth går fra å være den stille og sosialt kleine gutten til en karakter som har mer selvtillit enn han så for seg. Det er synd at Seth har så dårlig tanker om seg selv at han forsvinner fra overflaten i det Ryan må dra fra dem. Summer er og blir den romantiske relasjonen til Seth. Vi lærer litt mer om hvem som er bak masken hun alltid gjemmer seg bak. Hun virker heller ikke like mye som et plotverktøy enn det Anna gjør; som nesten virker å være med for å bygge opp karakteren til Seth. Dette er jo også Ryan brukt til, men han får i det minste sine egne fortellinger i tillegg.

The O.C sesong én er en god introduksjon, om enn litt langtekkelig. Det hadde vært nok med de sedvanlige 22-episodene. Likevel, ble jeg underholdt og flere av karakterene trakk meg til seg.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.