Supergirl – The Adventures of Supergirl

I førsteepisode av sesong to blir vi introdusert for Superman og Lena Luthor. Samtidig skyter utviklingen til Kara superfart.

1280x720-1xi

I forrige sesong av Supergirl prøvde Kara Danvers (Melissa Benoist) å finne ut hvilken helt hun ville være. Denne sesongen må hun bli komfortabel med Kara, og undersøke hvem hun egentlig er. Sesong én gikk likeså godt inn på forholdet mellom Alex Danvers (Chyler Leigh) og Kara. Det siste elementet i dette familieaspektet var Hank Henshaw/J’onn J’onzz (David Harewood), og hans relasjon til søstrene ble tilfredsstillende utforsket og nyansert. Jeg skal ikke gå så mye inn på det nå, da jeg gjorde en ganske jobb med det i sesonganalysen av det første kapittelet. Dette er likevel noe førsteepisoden viderefører flott. I denne episoden stifter vi skikkelig bekjentskap med dette universets Superman (Tyler Hoechlin). Det er visse elementer i The Adventures of Supergirl som jeg ikke syntes funket så bra, men han var ikke en av dem. I det store og det hele et solid gjensyn med Supergirl og hennes hjelpere, og familie.

Rett på
Forrige sesong sluttet med feiringen av Supergirl/Karas bragder sammen med familien hennes. Idyllen varer dog ikke lenge og en ny fare ser ut til å være på vei; en pod kommer flygende gjennom luften. En pod som er relativt lik på den som Supergirl ankom i, og hovedpersonen og J’onn hiver seg rundt. Inne i poden finner de en mann. Etter nøyere undersøkelser avsløres det at han er like uovervinnelig som Supergirl.

Kara og James Olsens (Mechad Brooks) forhold i sesong én utviklet seg mot at de likte hverandre. I denne episoden skal de på sitt første stevnemøte, men på grunn av alt som skjer rundt dem, et skip som skal til rommet holder på å eksplodere og Superman, får de ikke mye tid til hverandre. Episoden introduserer også Lena Luthor (Katie McGrath), søsteren til Lex Luthor, som de mistenker var målet for å ødelegge skipet. Ikke minst får vi en fortsettelse på vennskapet mellom Kara og sjefen hennes Cat Grant (Calista Flockhart), som ønsker at hovedrollen skal finne ut hvilken stilling hun ønsker i CatCo.

Supermans inntreden

Foto: Diyah Pera/The CW

Foto: Diyah Pera/The CW

Tv-serien kaster ikke bort mye tid, og det som skjedde på slutten av sesong én plukkes opp med en gang. Jeg liker godt at vi med en gang får se samarbeidet mellom Supergirl og J’onn. De er så knyttet som de kan bli, og det gode arbeidet med karakterutviklingen i første kapittel viser sin fordelaktige side. Rett etterpå må Supergirl dra for å redde et styrtende og eksploderende skip som er på vei ut i rommet. Her møter hun kjapt Superman og det er en positiv introduksjon, samt at det ikke er en «big deal» at han er med. Det er fremdeles Supergirl sitt show og manusforfatterne gjør ingen ting for å glemme det. Hun kommer først frem til skipet, og det er hun som styrer det meste. Det viser også at Superman er veldig komfortabel rundt henne og er klar på å ikke legge seg for mye opp i hvordan hun gjør ting. Samtidig kan det være en stor risk å ta med en så kjent karakter til tv-serien. Det kan fort gjøre hennes bragder mindreverdig, fordi det er Superman og han er mest kjent.

Etter at de redder skipet fra å eksplodere får vi se flere scener med Supergirl og Superman, og hvordan de operer sammen. Jeg liker deres forhold allerede og de er veldig positive mot hverandre. Vi får også se flere morsomme scener hvor blant annet Winn Schott (Jeremy Jordan) og Alex er glad for å se Superman, på hver sin måte vel og merke.

Etterforskningen begynner

Foto: Diyah Pera/The CW

Foto: Diyah Pera/The CW

Supergirl og Superman finner fort ut at Lena skulle vært på skipet, og drar for å snakke med henne som Kara og Clark. Kara får en god følelse av Lena og mener at hun snakker sant. Jeg liker at Kara alltid tror godt om andre mennesker, selv om hun ikke alltid har rett. Om Lena er god innerst inne eller ikke gjenstår å se utover i sesongen. Jeg mistenker at det vi får se i denne episoden er en maske og at hun vil vise sitt sanne jeg senere. Det har ingen ting med karakteren å gjøre, jeg bare kjenner til hvordan manusforfatterne operer. Dessuten går mange av de samme klisjéene igjen i The Flash, Arrow og Supergirl (hvor mange av de samme produsentene og manusforfatterne også huses). Selv om denne serien har vist seg å kjøre på med litt mer unike stiler, har denne gjengen en tendens til å skrive stereotypiske fortellinger i tv-seriene allerede nevnt. Likevel håper jeg at dette kan være med på å gjøre karakteren til Lena kompleks, og at hun nødvendigvis ikke viser seg å være slem. Er dette tilfellet, håper jeg i alle fall, at manusforfatterne gjør det på en litt mer nyansert måte. En gjentakelse av den maktsyke Lex har vi allerede sett i Batman V. Superman: Dawn of Justice. Jeg synes dog at Lena gjør en god inntreden, og det er kult å se enda en kvinne inneha en toppsjef posisjon i Supergirl.

Ikke lenge etter de har begynt etterforskningen, finner Kara ut at Lena var målet for eksplosjonen. John Corben (Fredrick Schmidt), en mann som likviderer andre for penger, har blitt hyrt for å utføre det. På nytt forsøker han å drepe henne, når hun sitter i et helikopter, med sine nyervervede droner. I en god og eksplosiv scene redder Supergirl og Superman Lena og intetanende mennesker fra å dø. Jeg snakket i avsnittet ovenfor om at jeg var usikker på om Lena kom til å være god eller ikke. Intensjonene hennes i denne episoden viser at hun ønsker å fornye selskapet til Lex. Lena vil at det skal stå for godhet fremfor det Lex utviklet det til å bli. Dette er et plot jeg kan like. Samtidig kan det høres det ut som det er et skalkeskjul for å ta over National City. Det er mulig jeg begynner å bli paranoid og ser altfor mange manipulative tråder der de ikke finnes. Likevel føler jeg at jeg har sett mange slike inntredener av karakterer som til slutt viser seg å være maktsyke likevel. Jeg skal dog legge visse teorier om hvorvidt hun blir slem eller ikke ligge til vi får mer informasjon å jobbe med.

I scenen hvor hun skal formidle nyhetene om å fornye selskapet, i en pressekonferanse får vi enda en eruptiv scene hvor John viser seg for dem for første gang. Her beskytter Supergirl og Superman Lena og andre mennesker, mens Alex, råtøff som hun er, går til frontalangrep på John. Denne slåsscenen er helt fabelaktig, og viser hvorfor Alex var en av mine favorittkarakterer fra første sesong. Her har hun mer eller mindre overtaket før han beseirer henne til slutt, men Lena redder henne ved å skyte John. Hvorvidt han er død, får vi vite i neste episode. Avslutningen på The Adventures of Supergirl gir visse hint dog.

Forsholdsbesvær

Inn i mellom alt dette forsøker som sagt Kara og James og ha et skikkelig stevnemøte. De får dessverre aldri tid til det, da Supergirl må farte rundt for å redde Lena. Det er dog flere elementer jeg reagerer på her; Alex sier tidlig til Supergirl at hun virker ikke å ha samme følelser for James som hun hadde. James sier det samme om Kara i midten av episoden, og hun mer eller mindre innrømmer det overfor ham. På slutten av episoden sier hun til James at hun heller vil være venner, og at de passer best som det. Istedenfor å vise at hun ikke føler det samme lengre, blir vi seere fortalt at det er slik. Det lukter av dårlig historiefortelling og for å presse frem dramatikk der det ikke trengs. Hadde vi sett noe slags hinting om dette på forhånd enn bare forhåndskunnskapen vi har fra denne episoden, så ville det funket bedre. Eller at vi fikk en eller to episoder hvor vi så Kara trekke seg tilbake. Jeg synes dog det er bra at Kara ønsker å fokusere på seg selv, og det er kanskje derfor hun distanserer seg fra James. Dersom det er meningen at Kara ikke skal defineres av et ev. forhold med ham, og skal fokusere mer på seg selv, så er jeg alt for det. Vi får dog, som jeg har påpekt, ingen indikasjon på at dette er tilfellet. For alt vi vet, kan det være en beskyttelsesmekanisme. Vi har likevel ikke hele sannheten og det kan fort endre seg i løpet av sesongen. Jeg mistenker dog at dette er for å dra ut deres uunnværlige Will they or Won’t They forhold, men jeg håper ikke det er derfor.

Foto: Diyah Pera/The CW

Foto: Diyah Pera/The CW

Før jeg går videre ønsker jeg å snakke litt om Kara og hennes forhold til Cat. I løpet av sesong én fikk vi se hvordan forholdet dere grodde, og at Cat var som en mentor for Kara. Ofte får vi se menn som mentorer for kvinner, og jeg liker at serien bygger seg rundt kvinner som hjelper kvinner. Cat var ikke alltid like snill med hovedpersonen i sesong én, men det var nok kanskje ikke meningen heller. Hun så et potensiale i Kara som hun ønsket å forme. Som Supergirl er Kara veldig sikker på seg selv, men det er verre med Kara; da hun ikke helt vet hvilken rolle hun skal spille.

Gjennom hele sesong én prøvde Kara å finne denne rollen, men lyktes best med Supergirl. I denne episoden, The Adventures of Supergirl, forteller Kara at hun vet ikke helt hvem hun er og hva slags yrke hun skal velge. Det er da Cat kommer med flere gode råd om at hun ikke er klar for å innse sitt potensiale ennå. Hun påpeker at hun ikke kommer til å være det før hun tar en sjanse, både karrieremessig og med tanke på James. Mot slutten av episoden innrømmer Kara overfor seg selv, og Cat at hun ønsker å bli en reporter. Etter at Kara sier dette, avslører Cat at hun visste dette allerede, og en større kontekst gis til deres forhold i sesong én. Litt usikker på hva jeg tenker om dette, da Clark også er en reporter. Håper manusforfatterne ikke tar det i en altfor lik retning.

Bechdel-testen og kvinnenes handlekraft
Lenge har jeg ønsket å forandre litt på hvordan jeg skriver mine artikler på bloggen, og jeg ønsker å gjøre episodeanalyser oftere. Først og fremst fordi jeg føler at det er vanskelig å nyansere karakterene skikkelig i større sesonganalyser. Med episoder er det enklere å fokusere på enkeltkarakterer, da noen ofte tar mer plass enn andre osv. Samt at det gir meg en mulighet til å øve på å skrive slike analyser. Fremover i disse episodeanalysene ønsker jeg å benytte Bechdel-testen og se på handlekraften til de ulike kvinnelige karakterene (dersom de ikke hadde vært med i episoden ville det samme skjedd eller har de særlig påvirkning på hendelsene). For de som ikke vet hva en Bechdel-test er, så sier den flere ting: Finner man minst to kvinnelige karakterer i episoden, har de et navn og når de snakker sammen, er det bare om menn?

supergirl-season-2-jpeg

I denne episoden har vi selvfølgelig Kara/Supergirl, Alex, Cat og Lena. Kara og Supergirl har flere samtaler med alle disse. Den første skikkelige samtalen er mellom Kara og Cat, og her diskuterer de fremtiden til hovedpersonen i CatCo. Her kommer ikke menn opp i samtalen i det hele tatt. I deres andre samtale, blir ikke James nevnt med navn, men han blir snakket om. Hovedsakelig er også denne konversasjonen om Karas fremtid i Cat Co. Høy score.

Supergirl har flere små samtaler med Alex, og i den lengste snakker de om James. Så episoden vinner ikke så høyt på disse.

Kara og Supergirl har flere samtaler med Lena. De fleste av dem har spor av Lex i seg, men hovedsakelig snakker de om at Lenas liv blir truet. Mot slutten av episoden påpeker Lena at hun trodde Kara var en reporter. Bortsett fra disse samtalene er det ikke flere kvinner som snakker sammen.

Siden Kara/Supergirl er hovedrollen i tv-serien så er det hun som driver mesteparten av fortellingen i episoden fremover. Hun er kjapt ute i superheltdrakten sin for å sjekke ut det meste og redde de hun kan. Hadde ikke hun vært med i episoden ville ikke hendelsene skjedd i samme rekkefølge eller på samme måte. Supergirl har med andre ord stor påvirkning på episoden i sin helhet. Uansett hvor lenge Superman har operert som superhelt tror jeg ikke han hadde klart å redde skipet på samme måte eller holdt oppe bygningen på slutten og samtidig klart å fikse den. Det hadde heller ikke vært noe utvikling på fronten med James om Kara ikke var med.

Alex har større påvirkning på episoden enn man kunne forutsett. Hennes fantastiske slåssescene er mer mindre med på å redde Lena. Supergirl og Superman har nok å styre med i den episoden og hadde ikke klart å redde alle uten Alex. Hun er også essensiell i DEO (Departement of Extra-Normal Operations) og er med på å holde operasjonen oppe. Hun er også andrekommanderende til J’onn. Hun har stor handlekraft i episoden, og er med på å påvirke fortellingen i stor grad.

Foto: Diyah Pera/The CW

Foto: Diyah Pera/The CW

Lena er også essensiell til plotet i episoden, hadde hun ikke vært med så ville ikke hendelsene skjedd på samme måte. Dessuten er hun med i episoden hovedsakelig for å bli introdusert for videre gang. Hun har forholdvis stor handlekraft, da hun er den nye sjefen i det hun nå kaller L. Corp. Lena er også uredd som fy og drar på pressekonferanse selv om hun vet at livet hennes er i fare.

Cat er også essensiell for plotets fremdrift, i hvert fall for Karas fremtid i CatCo. Gjennom hele sesong én var hun den største mentoren for Kara. Kara har alltid vært usikker på seg selv, men Cat innstiller en tro i hovedpersonen som er utpreget bra. Cat viste at hun hadde mye handlekraft i løpet av sesong én, og selv om hun ikke fremviser så mye av det i denne episoden, blir det nok ikke siste gang vi ser henne.

Avslutning
The Adventures of Supergirl kaster ikke bort tiden og det som skjedde helt i siste minutt av første sesong takles med en gang. Her viser Supergirl og J’onn at deres samarbeid har kommet lang vei. Ikke minst hvordan forholdet mellom Supergirl, J’onn og Alex er så velfungerende. Bortsett fra James og Cat, er alle med på episodens hoved fortelling og jeg elsker samholdet i episoden.

Jeg var veldig usikker på introduksjonen til Superman, da jeg var redd for at han kom til å ta vekk mye av fokuset fra Supergirl. Heldigvis viser manusforfatterne at dette er hennes serie og at han er med hovedsakelig som medhjelper. Måten Superman oppfører seg i episoden viser også dette, og de er så gode venner som man kan få dem. I tillegg til Superman blir vi introdusert for Lena, som funker bedre enn jeg trodde. Jeg håpet ikke at introduksjonen av flere Superman karakterer ville gjøre tv-serien mindre unik. Heldigvis viser ikke dette seg å være tilfellet og Lenas inntreden komplementerer resten av ensemblet og fortellingen.

Det som ikke funker så godt er forholdet mellom Kara og James, noe jeg ikke var noen stor tilhenger av i sesong én heller. De var søte sammen, men ikke særlig mer enn det. I denne episoden går deres forhold et par uforståelig steg tilbake. Jeg kan forstå motivasjonene til Kara og at hun ønsker å finne seg selv. Selve bruddet dog kommer ut av ingen ting, og vi får ikke noen særlig oppbygging eller at de prøver å redde det.

Bortsett fra dette er jeg glad for at tv-serien i sin helhet fortsetter kvaliteten og ser frem til neste episode.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.