Biff Hovedomtale: Ask the Sexpert

For mange mennesker i India er Mahinder Watsa eneste kilden for seksualundervisning.

Dokumentaren Ask the Sexpert begynner med at selve hovedrollen leser opp flere eposter han har fått, og hva han har svart. Gjennom en årrekke har Watsa hjulpet mange mennesker og vært den fremste forkjemperen for seksualundervisning i landet. Han har sin egen spalte, med samme navn som dokumentaren, i avisen Mumbai Mirror. Denne avisen er ledet av Meenal Baghel, som i sin tid ønsket å få inn en lignende spalte. Hun mente at blant folket hadde altfor lite kunnskap om sex. Etter hvert som Watsa begynt sin spalte ble han enormt populær og gjennom hans lange liv har han vært en stor pådriver og påvirker i India. 

I 2007 kom det et møysommelig forslag om seksualundervisning som man mente skulle inn i skolen. Mange var motstandere av dette. Flere politikere mente at dette ville ødelegge ungdommen, og ville være en motvirker av indiske verdier. Selv om myndighetene fremdeles motarbeider seksualundervisning i landet, er Watsa en uhyre populær person. Spesielt på grunn av hans enkle, ærlige og humoristiske svar. Mange skriver til ham daglig og han får ofte uanmeldte besøk. Watsa tror på å hjelpe folk og sender ingen avgårde uten å ha snakket med dem først. Dette gir et innblikk på en mann som virkelig tror på det han gjør. På gaten blir han møtt av folk som vil snakke med ham. Ta bilder sammen med ham og takke ham for det arbeidet han gjør.

Dokumentaren veksler mellom Watsa som leser opp spørsmål han får hver dag, og hva han svarer på i spalten sin. Vi får også et innblikk i hans dagligdage samtaler med folk han hjelper hjemme hos seg. Mannen har et stor hjerte og hjelper alle han kan til sønnens stor fortvilelse. Jeg tror ikke at sønnen ikke vil at han skal hjelpe mennesker. Problemet hans er heller at faren slipper inn nesten hvem som helst. Sønnen er redd for at noen en dag skal utnytte Watsas giverglede, og at det skal skje noe. Watsa lever nå alene etter at konen hans døde når hun var 81 år gammel. Hun var alt for ham, og selv om han ikke alltid var hjemme, får vi et inntrykk av at de var et solid par alle årene de var sammen. Ved å vise alle disse forskjellige sidene av Watsa får han en ekstra dimensjon til å grunne dokumentaren i.

I tillegg til å ta opp seriøse spørsmål ligger det mye humor i dokumentaren. Dette er fordi Watsa er veldig kjent for sine humoristiske svar til de som sender ham spørsmål på epost og i avsia. Dokumentaren viser en mann som virkelig kjemper for at unge mennesker skal bli mer opplyst rundt sex. Ikke minst at det er gøy og det er noe som skjer mellom to samtykkende mennesker. Det er derfor dette er en av de viktigste og beste dokumentarene på BIFF i år.

Til slutt vil jeg bare kommentere regissørarbeidet til Vaishali Sinha. Hun har gjort en kjempejobb med å få så mange i tale. Ikke minst at hun har fått dekket så mye av det arbeidet Watsa gjør. Jeg tror likevel ikke at han har vært vanskelig å få i snakk når du ser hvor lett han er å samtale med i løpet av filmen. Ikke minst hvor ydmyk han er og hvor viktig han synes arbeidet sitt er. Vi kommer nært inn på hovedpersonen og arbeidet han gjør. Sinha har gjort en formiddabel jobb og intervjuene hun har gjort med de andre som medvirker i filmen gir ekstra kontekst til det hele. Mer kan jeg egentlig ikke si om dokumentaren. Du burde heller se den, enn at jeg røper for mye. Den er humoristisk og tar temaet den tar opp på alvor. Om det er en film du skal se på festivalen, så burde denne være den.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.