Life is Strange – Chaos Theory

Den tredje episoden i Life is Strange fokuserer helt, og holdent på forholdet/vennskapet mellom Max og Chloe.

Out of Time var en emosjonell berg og dal bane. Fortellingen om nettmobbingen og «slutshamingen» av Kate Marsh (Dayeanne Hutton) ble avsluttet på en rå men kraftfull måte. Ut i fra dine valg, lever Kate slik at du treffer henne igjen i episode fire, eller så tok hun sitt eget liv uten at du klarte å snakke henne ned fra kanten. Det var ikke alt som skjedde, og Max Caulfield (Hannah Telle) og Chloe Price (Ashly Burch) utforsket hovedpersonens tidsevner. De møtte også på Frank Bowers (Daniel Bonjour) som så ut til å ha en tilknytning til Rachels forsvinning. Alle disse elementene, og Kate selv om hun er død eller lever, blir utforsket grundig i Chaos Theory.

I Chaos Theory begynner etterforskningen til Max og Chloe på skolen etter midnatt. De ønsker å gjennomsøke kontoret til rektoren for å finne informasjon om blant annet Rachel, om hvorvidt Nathan Prescotts (Nik Shriner) er involvert i det hele, og annen info de kan komme over. Max og Chloes interaksjoner utvikles. Deres tilknytning blir sterkere både emosjonelt og fysisk. Vi får også en slags konfrontasjon mellom Chloe og Max, hvor førstnevnte forteller hva hun føler om tiden etter farens død. Ikke minst blir etterforskningen deres mer rettet mot å finne faktiske spor etter Rachel.

Fokuset var ikke så sterkt på Rachel i de forgående episodene, men man trenger å bygge opp hovedpersonene og de andre karakterene rundt for å få en større kontekst for resten av serien. Mot slutten av episoden får man se de virkelige konsekvensene av Max sine tidsevner. Bare synd at du som spiller ikke får bestemme om Max tar valget eller ikke. Jeg skjønner hvorfor spillutvikleren gjør det på den måten, men jeg hadde satt pris på om vi som spillere fikk mer makt her. Det kunne gitt en enda mer interessant dimensjon enn den som allerede var der.

Max utvikler seg men forblir den samme

Max er rystet til kjernen uansett hvordan forrige episode sluttet. Selvfølgelig er hun mer trist dersom Kate tok sitt eget liv, og at hun ikke klarte å redde henne. Likevel er det noe hardt og rått dersom en god venn av deg prøver å ta sitt eget liv og du klarer å redde dem. Chaos Theory går ikke så mye inn på Kate og Max, men vi får vite en del om hva hovedpersonen tenker. Det som er klart, er at hovedpersonen var en av dem få som brydde seg om hvordan det kom til å gå med Kate. Du har selvfølgelig Dana Ward (Dani Knights) som vi fikk vite i forrige episode var en god venn av Kate. Det samme kan også sies om Alyssa Anderson (Dayeanne Hutton). Dersom du snakker med henne etter at du redder henne fra å få vann på seg i denne episoden, påpeker hun at du og andre burde dra å besøke Kate. Hva skjedde med det? Det kunne gjort scenen i episode fire så mye mer emosjonell.

Som sagt fortsetter etterforskningen til Max og Chloe, og dette tar dem til Blackwell Academy om kvelden for å finne spor. Her klarer de til slutt å bryte seg inn på rektorens kontor, og lærer forskjellige ting. Blant annet blir Nathan beskrevet som psykisk ustabil. Ikke minst at han har tegnet forstyrrende tegninger, og skrevet «Rachel in the Black Room». Det siste er en henvisning til siste episoden hvor vi får se dette rommet. Vi kan jo se ut i fra de andre episodene at Nathan ikke er helt i riktig behold. Han er voldelig og voldsom, mens i andre instanser er han mer verbal. Det er som om vi ser forskjellige versjoner av Nathan. Jeg skulle ønske dette var mer nyansert, istedenfor å bare vise at han er psykisk ustabil. Selvfølgelig er han herre av sine egne valg, men mot slutten av siste episode får vi en telefonmelding fra ham like før han blir drept. Her angrer han på det han har gjort.

Etter at jeg hadde bearbeidet de to forrige analysene, skrev jeg at Max og Chloe mest sannsynlig har likt hverandre ganske lenge. Dette har nok vært med på å forstørre problemene dem imellom, spesielt med tanke på de fem årene fra Chloe sin far døde, til nå. Max tok jo ikke kontakt med henne, i hvert fall ikke mye i den perioden. Jeg argumenterte forrige gang for at de begge var usikre på hvordan de skulle uttrykke disse følelsene, og at det førte til dårlig kommunikasjon mellom dem. Jeg tror også dette har med at Max generelt er tilbaketrukket, og ganske konfliktsky. Uansett utvikler dette forholdet seg videre i Chaos Theory. Etter at de har gjennomsøkt kontoret til rektoren drar de inn i svømmehallen rett ved siden av. Før der går og bader får du et valg om å enten gå inn i jente- eller guttegarderoben. Dersom du velger jentegarderoben kan det være en pekepinn mot de blomstrende følelsene Max har til Chloe. Eller det kan være for at du skal vise deg frem for Chloe, ved å skru tiden tilbake og voila åpne døren. Vel inne begynner de å prate om deres vennskap, og vi får en fin interaksjon i svømmebassenget hvor de to vennene er mer sikre på hverandre og deres vennskap.

Senere får du et større valg som vil ha enda mer å si for de blomstrende følelsene deres. Chloe utfordrer Max til å kysse henne, og ut i fra dette kan du få inn en kommentar eller ikke senere. De snakker ikke så mye om det etter det har skjedd. Men i episode fire når du til slutt velger å ikke å redde William likevel, kan du lese i dagboken til Max at hun var så glad for å se Chloe at hun ville kysse henne igjen. Kysset i episode tre er også en av valgene som kan føre til at de får et intimt øyeblikk dersom du velger å ofre Chloe i siste episode. Akkurat det plotpoenget vil jeg komme tilbake med en kritikk i episode fem analysen.

Like før de kysser i denne episoden får du også en pekepinn på Chloes følelser. Det kan være en enkelt kommentar som kanskje ikke bør tolkes. Men de snakker om at Max ikke har kysset noen før, og Chloe mener at hun er den beste for Max:

«Max: As Blackwell proves, boys are trouble. Chloe: And way fucking gross. As you’ll discover soon enough. Max: Oh okay, Woman of the World. Please tell me what it’s like to get that first magic kiss! Chloe: Sorry, sorry. Didn’t mean to get you all worked up. I just don’t think anybody is good enough for you… besides me.»

Igjen som i forrige episode, en veldig spesifikk kommentar. Max svarer ikke på den og den blir litt hengende i luften, men jeg merker at det er flere og flere hint i spillet som jeg ikke fikk med meg første gang jeg spilte Life is Strange. Noe som gjør spillets gjenspillerverdi stor på grunn av valgene du tar får konsekvenser, og det er mange forskjellige små endringer i dialogen ut i fra hva du foretar deg.

I tillegg til dette må Max skifte klær etter at hennes lukter klor fra når de var i svømmebassenget. Her tar hun på seg klærne som Rachel hadde lagt igjen hos Chloe. Det er tydelig at Max ikke er helt komfortable i dem, og mener at hun ikke klarer å se like kul ut som Rachel. Her gjentar Max igjen nedsettende kommentarer om seg selv. Fra de forrige episodeanalysene kan vi se at hun alltid har negative kommentarer om seg selv. At hun ikke er bra nok, flink nok eller passer inn blant andre. Dette er helt innenfor Max sine etablerte rammer. Likevel som jeg har påpekt tidligere, virker dette veldig overdrevet fra spillutvikleren sin side. Det er som om Max mener at hun ikke er verdt noe, og hver gang hun gjør noe mot Chloe som hun blir sint for, er hun veldig beklagende overfor henne og i sine tanker. Heldigvis at hun får mer troen på seg selv, og begynner å tenke positivt etter hvert. Det er jo også en av tingene spillutvikleren ønsker å kommentere gjennom Max sine nyvunne evner. At hun for en gang skyld får følelsen av at hun ikke er så maktesløs.

Chloes tanker


I løpet av episoden får vi se hvordan både Max, og Chloe navigerer i hverandres liv igjen. De sliter litt med å komme tilbake til der de var, selv om det mange stunder føles som om de aldri var fra hverandre. Likevel, oppstår det øyeblikk hvor for eksempel Chloe sier noe hun ikke burde gjort, som i begynnelsen av episoden som viser lite medfølelse med Kate. Dessverre tror jeg ikke alltid Chloe tenker helt over hva hun sier før hun gjør det. Likevel kommer Max og Chloe enda bedre overens i Chaos Theory enn de noen gang har gjort i sesongen. Når de er inne på skolen samarbeider de veldig godt, og er en av grunnene til at jeg sier at det føles som om de aldri var fra hverandre. Chloe blir mer og mer fascinert av Max og hennes evner. Hver gang Max snakker ned om seg selv er Chloe der for å bygge henne opp. Jeg liker at vi får se mange vennlige interaksjoner dem imellom. Dette har selvfølgelig en del med hvilke valg du tar i forhold til henne i de andre episodene. I forrige episode kommenterte jeg at Chloe sa noen ting som kunne hinte mot hennes følelser for Max. Dette fortsetter i Chaos Theory, og det er hun som utfordrer Max til å kysse henne. Chloe blir litt overrasket dersom du gjør det, men samtidig tror jeg hun også er litt glad for det. Vi ser jo for eksempel at de er veldig nære hverandre, og Chloe til og med «photo bomber» Max når hun skal ta en selfie.

Freden varer dessverre ikke lenge, men mye av det Chloe snakker om mot slutten av episoden er rettferdiggjort. For eksempel når du skal dra å sjekke ut traileren til Frank, er hun veldig sjalu på forholdet han hadde til Rachel. Her trodde Chloe at hun kunne stole på Rachel, men som alle andre viser det seg at dersom Chloe knytter seg til dem forsvinner de fra henne eller bedrar henne. Ut i fra det vi har sett i løpet av de første to episodene er det helt klart at Rachel var spesiell for Chloe. De var kanskje til og med et par. Jeg har spilt Before the Storm, forhistorien til Life is Strange, og der kan du selv velge om de har følelser for hverandre eller ikke. Likevel ut i fra måten Chloe snakker om Rachel, i dette spillet og hennes intense leting etter henne kan det tolkes at det var mer enn et vanlig vennskap. Jo, man kan selvfølgelig være like besatt på å lete etter noen som er venner også, men det er noe med måten hun omtaler Rachel som gjør at jeg tolker det slik. Som at hun var hennes redning, og at de skulle flykte fra Arcadia Bay. Etter de finner et brev fra Rachel til Frank, et bilde av henne, ikke minst at han har hennes armbånd på seg i episode to, blir Chloe helt innesluttet, og bilturen tilbake til skolen har en veldig klein atmosfære. Ut i fra valg du har gjort før, og i samtalen, kan Chloe enten være veldig antagonistisk mot deg eller bare sin avdøde far. Her ser vi for første gang hvor hardt Chloe sliter med farens død, og at Max stakk av i fem år uten å si fra. Chloe klarer ikke å takle alle disse følelsene, og har derfor bestemt seg for å skylde på faren. Hun tilstår at dette selvfølgelig ikke er rett, men hun vet ikke hvordan hun skal takle det dersom hun må innse hennes følelser for det hele.

Etter at Chloe slipper Max av på skolen setter hovedpersonen seg ned med et bilde av henne, som moren til førstnevnte gav henne. Dette viser Max og Chloe fra en lykkeligere tid, hvor faren hennes levde. Plutselig blir hun transportert med sine evner tilbake til dagen hvor faren til Chloe kommer i en bilulykke, og han står lys levende på kjøkkenet sammen med Chloe og lager mat. Jeg syntes denne tvisten var ganske bra, og jeg ble regelrett sjokkert første gang når jeg så hva som skjedde helt på slutten av Chaos Theory. Det eneste jeg synes er dumt er at vi som spiller ikke får ta del i dette valget selv, og uansett hva vi gjør så må det blir stående som det som skjer. For ordens skyld gjør Max slik at faren til Chloe lever, men dette fører til at Chloe selv ender i en rullestol. I det store og det hele så har det valget Max tar her ikke spesielt mye å si for resten av sesongen. Det eneste jeg kan komme på er at Max, og Chloe snakker om det i siste episode og er noe hovedpersonen bruker for å overbevise sistnevnte. Jeg synes også dette valget blir brukt for at Chloe skal lide enda mer. Ikke minst har hun ikke lenge igjen å leve. Chloe virker dog mer lykkelig enn hun gjør i nåtid. Hun er ikke sint og frustrert som hun er når faren hennes er død. Likevel ønsker hun å sovne stille inn på grunn av hvor lenge hun har igjen å leve, og hun ønsker å skåne sine foreldre.

I tillegg til alle andre gangene Chloe dør, så må hun også lide gjennom dette. Etter at du velger enten å hjelpe Chloe å sove inn eller ikke, så går du tilbake til dit du var før du valgte å redde faren hennes. Selvfølgelig hadde ikke slutten på episoden hatt den samme «hooken» dersom du kunne ha latt være å ta det valget. Fremdeles kunne tilbakeblikket sluttet slik det gjør i episode fire, hvor Max gråter fordi hun blir nødt til å gi opp faren til Chloe. Men jeg tenker likevel at det kunne vært bra for spilleren, og sitte med det valget, når konsekvensene av det er så små og samtidig nesten er brukt for å få Chloe til å lide mer. Jeg ser for meg at episoden kunne sluttet med at Max velger å ikke redde faren fordi hun føler at det ikke kommer til å gagne noe/noen. Hun slår fast at ja det er fælt at faren døde, men at det nok ikke kommer til å føre til noe bedre. Resten av sesongen må Max slåss med sitt valg, og i samtalen med Chloe i episode fem kan du velge å enten avsløre det eller ikke. Selvfølgelig vil nok kanskje dette gå imot karakteren til Max sine etablerte rammer. Alt hun gjør i serien er for å gagne Chloe, og at hun får en sjanse til å redde faren hennes vil stå høyt på listen av gode gjerninger. Dette kunne selvfølgelig vært løst dersom Max visste hva hennes valg førte til, men det vil igjen robbe oss som spillere for overraskelsen. Dette kunne vært det store valget som satte presedens for resten av sesongen og et valg som kunne delt fansen. Jo det ble snakket mye om det når episode tre kom, og det var mange som meg som mente at vi som spillere ble røvet for dette valget. På den ene siden er det helt innenfor for Max å gjøre hva hun kan for å redde faren hennes. Samtidig gir spillutvikleren oss valget til å gå imot Chloe flere ganger i løpet av serien. Så hvorfor ikke dette også?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.